måndag 30 juni 2008

Bord och stolar

De obehandlade barnmöblerna från Ikea har länge stått och sett tråkiga ut. När de började se ut som ett konstverk gjort av bläckpennor och kritor bestämde jag mig för att ta tag i projektet som jag hela tiden skjutit upp.

Så här gjorde jag: Jag började med att slipa bort allt klotter så att de såg frächa ut igen. Sedan var det bara att börja betsa. Jag hade tänkt vitmåla möblerna först men då skulle de förvandlas till ett nytt konstverk ganska snabbt igen insåg jag.

Jag använde mig av "Herdins äkta bets", Kastanjebrun. Jag fick betsa möblerna två gånger då de sög åt sig väldigt mycket färg första strykningen. Eftersom möblerna ska stå i ett barnrum behöver möblerna även lackas. Jag valde en färglös, halvblank lack. Möblerna sög även åt sig av lacket riktigt rejält så även här fick det bli två strykningar för att det skulle bli en blank hinna på dem.

Så här efterråt är jag tveksam om jag valde rätt lack. Jag skulle nog valt en högblank lack istället. Resultatet blev ändå bra tycker jag så de får vara som de är nu...

Tips: Jag rekomenderar att använda en svamp då pensel sprätter för mycket färg omkring sig. (det upptäckte jag lite försent dock)

Kul: Att jag äntligen tog tag i projektet. Möblerna fick sig en rejäl förvandling. Sonen verkade också mycket nöjd då han direkt ville bjuda på fika med sina "nya" möbler.

Tråkigt: Att jag behövde betsa och lacka två gånger. Totalt blev det fyra strykningar!

torsdag 26 juni 2008

Förvaringslåda

Jag behövde någon form av förvaringslåda till sonens alla utspridda leksaker och hittade en billig variant på Ikea för 6 kr. Lådan behövde dock lite ompyssling... Lådan till vänster visar hur den såg ut från början och lådan till höger visar hur resultatet blev.

Så här gjorde jag: Jag limmade på överbliven tapet på kartongens alla sidor. Jag valde att måla locket med en överbliven betsfärg. Färgen hette "Kastanj".

Kul: Att jag hade sparat överbliven tapet. Det blev riktigt bra att ha samma mönster på lådan som på tapeten. Det väckte ju en hel del idéer för fler förvaringslådor i andra rum...

Tråkigt: Att jag inte hade något bra lim. Det jag hade fäste dåligt och tog lång tid att torka.

Jag fick ett kedjebrev...


...i min mailbox som jag för en gångs skull läste och som jag vill dela med mig:

När jag var yngre så vägde jag några kilon mindre. Jag behövde aldrig hålla in magen när jag hade en snäv klänning. Men nu när jag är äldre har min kropp gjort sig fri. Det finns elastisk komfort där min midja satt en gång.
Italienska skor måste vara två storlekar större, om fötterna alls går i, och grenen på strumpbyxorna sitter alltför ofta nere vid knäna.
Men jag har också lärt mig, att det spelar ingen roll vad som händer, eller hur svart allt känns idag; livet går vidare och imorgon blir en bättre dag.
Jag har lärt mig, att det säger mycket om en människa, hur han/hon hanterar dessa tre saker; en regnig dag, borttappat bagage och hoptrasslade julgransljus.
Jag har lärt mig att oavsett vilken relation du har till dina föräldrar, så kommer du att sakna dem, när de inte finns där mer.
Jag har lärt mig att, skaffa sig pengar och saker, är inte detsamma som att skapa sig ett liv. Jag har lärt mig, att livet ibland ger dig en andra chans.
Jag har lärt mig att man inte kan gå igenom livet med en plockhandske på båda händerna. Ibland måste man också kasta tillbaka bollen.
Jag har lärt mig, att när jag beslutar något direkt från hjärtat, så har jag också oftast tagit rätt beslut.
Jag har lärt mig, att även om jag har smärta, så behöver jag inte ge andra det.
Jag har lärt mig, att varje dag ska man sträcka ut handen till någon. Alla behöver en varm tanke eller en vänlig klapp på axeln.
Jag har lärt mig, att jag fortfarande har mycket att lära.
Jag har lärt mig, att människor kommer att glömma bort vad du sagt och saker du gjort, men de kommer aldrig att glömma hur du fick dem att känna sig.

torsdag 19 juni 2008

Pannacotta med jordgubb- och passionsfrukt

Jag blev så sugen på jordgubbar och ville hitta på något gott men jag hittade inget som föll mig i smaken så jag satte ihop ett eget från flera olika recept. Resultatet blev detta:

Pannacotta med jordgubbar- och passionsfrukt
(4 port)
1 gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk strösocker
250 g kesella vanlij

Jordgubbssallad:
några jordgubbar
1 passionsfrukt
1 msk strösocker
Så här gjorde jag:
La gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 5 min. Kokade upp grädde och socker i en kastrull. Kramade ur gelatinbladet och rörde ner i grädden. Lät svalna något innan jag blandade i kesellan. Hällde pannacottan i små glas och ställ i kylskåpet 2-3 timmar.

Innan servering skar jag lagom mängd jordgubbar i skivor och skrapade ur fruktköttet från passionsfrukten och la tillsammans med de skivade jordgubbarna. Strö över lite strösocker och blanda runt. Lägg jordgubbssalladen över den stelnade pannacottan och servera. Supergott!

Kul: Att min egen komponerade dessert blev så god.

Tråkigt: Jag gjorde för lite. Skulle gjort hela receptet till oss två då jag var så himla sugen på något sött. (gjorde bara halva receptet eftersom vi var två)
Tips:
Receptet räcker säkert till 4 personer om man serverar det som en dessert efter maten. Nu åt vi pannacottan senare på kvällen några timmar efter middagen och då rekomenderar jag att göra hela receptet även om man bara är två...

tisdag 17 juni 2008

Placeringskort till bröllop

Jag har fått äran att ansvara för att göra placeringskort till en väninnas bröllop. Temat går i vitt, rött och svart. Det ska vara modernt men samtidigt romantiskt. Här är resultatet!

Så här gjorde jag: Jag inhandlade lite grövre svart och vitt papper hos bokhandeln. Där hittade jag också små små röda dekorationshjärtan som passade väldigt bra i sammanhanget.
Jag mätte upp måtten på pappret med en blyertspenna och klippte ut rektanglarna. (Har värdelöst ögonmått så blyertspennan blev ett viktigt tillbehör)

Den svarta rektangeln mäter 7 cm x 3,5 cm och den vita mäter 5,5 cm x 2 cm. Istället för att bara vika det svarta pappret dubbelt så gjorde jag en baksida för sig och limmade på. Tyckte det blev snyggare så. Den och mäter 4,5 cm x 2 cm.

När korten var klara började jag limma på alla hjärtan. Jag beslutade mig för att limma på ett lite större hjärta på männens kort och två lite mindre hjärtan på kvinnornas. Eftersom man oftast sitter varannan man och kvinna vid bords, blir det på så vis lite variation på placeringskorten. Att limma fast alla hjärtan på korten var lite pillrigt eftersom det var 67 kort som skulle göras. Alltså 201 hjärtan! Tålamod.

Tips: Grövre finare papper har oftast ränder som går i pappret. Kolla så att det svarta och vita papprets ränder går åt samma håll innan du klipper och limmar fast dem. Det ser proffsigare ut då. Kanske inte alla tänker på detta men några gör det säkert.

Kul: Att jag blev tillfrågad att göra placeringskorten. Jag känner mig hedrad.

Tråkigt: Att jag inte hade något bra lim som fäste snabbare och bättre. Köpte ett lim som inte alls var bra. Ska komma ihåg det till nästa gång jag gör något liknande.

söndag 15 juni 2008

Loppisfynd - En trampbil

Har varit på loppis idag och hittade ett riktigt fynd till min son, en röd trampbil. 75 kr fick jag ge för den. Det tycker jag var OK. Känns lite retro över den. Har säkert många år på nacken men den är i mycket fint skick.

Kul: Att vår son blev så glad som jag trodde.
Tråkigt: Att han inte nådde ända fram till pedalerna.

Tur att han är sådan optimist och inte tjurade ihop när hans fötter inte nådde fram till pedalerna. Han tog sig framåt genom att sparka fötterna i marken istället...

onsdag 11 juni 2008

Dragonvinäger

Jag har stoppat en dragonkvist i vitvinsvinäger!

Tanken är att den ska få stå och dra sig i 3-4 veckor så att smaken sätter sig riktigt ordentligt innan jag fiskar upp kvisten. Vinägern kommer sedan att vara supergod att använda som ingrediens när vi gör egen bearnaisesås till kommande grillkvällar.

Kul: Att det samtidigt blir en fin prydnad.

Tråkigt: Att det tar sådan tid innan den kan användas.

tisdag 10 juni 2008

Frisk fläder- och äppeldessert

Jag har precis gjort oss en svalkade sommardessert som blev supergod och vill dela med mig av receptet! (hittade den i Allt Om Mat Nr10 2008) Så här ser grundreceptet ut:

Frisk fläder- och äppeldessert 8 pers
4 gröna äpplen (Granny Smith)
½ dl florsocker
½ dl koncentrerad flädersaft
2 msk pressad lime
1 lime, rivet skal
2 dl vanlijyoghurt
2 dl vanlijglass

Gör så här:
1. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Låt skivorna ligga i frysen ca 4 timmar.
2. Lägg dessertglasen i frysen innan du börjar göra i ordning desserten.
3. Lägg de frysta äppelskivorna i en matberedare/blender/stavmixer. Tillsätt florsocker, flädersaft, limesaft och limeskal, yoghurt och glass. Mixa till ett fluffigt skum.
4. Servera genast i de isade dessertglasen. Dekorera med citronmeliss.

Jag tycker att receptet är lite snålt tilltaget. Är ni 6 personer kan ni gott och väl gå efter ovanstående recept. Jag hade ingen färsk lime hemma så jag använde pressad lime på flaska och det funkade bra tycker jag.

Kul: Att resultatet blev så bra utan riktig färsk lime.

Tråkigt: Att man vill ha mer när den är slut.

Väggcitat / Väggord

Något som är inne är att skriva citat på väggen och jag har givetvis hakat på den trenden. Jag tog bort ett stort hörnskåp från vardagsrummet och ville hitta på något annorlunda med den tomma platsen skåpet lämnande. Jag fick idéen från myfirstroom.se Ett väggcitat skulle passa bra, men 400 kr för att få ett citat hemskickat tyckte jag var lite väl mycket när man enkelt kan göra det själv. Jag fastnade för ett citat sagt av Ernst Kirchsteiger.

Så här gjorde jag: Jag skrev in citatet i ett word-dokument och använde mig av teckensnittet "Staccato222BT" i strl 225. (11 sidor blev dokumentet) Jag la grövre papper i skrivaren som jag inhandlat hos bokhandeln och sedan skar jag ut bokstäverna med en vass kniv. Tejpa sedan försiktigt upp schablonen på väggen där den ska sitta och dutta i färg med en svamp. Klart! Total kostnad ca 60 kr för pappret och kniven och kniven har jag dessutom kvar till nästa projekt...

Kul
: Att resultatet blev så bra.

Tråkigt: Tiden. Det gäller att ha tålamod och tid när man skär ut schablonerna. Ibland undrade man om man var dumsnål som inte beställde färdig schablon för 400 kr, fast då skulle känslan av att man gjort det själv försvinna...