onsdag 28 januari 2009

Fotavtryck av vattenfärg

Min son satt och målade med sina vattenfärger och jag fick då en idé att prova göra fotavtryck med vanliga vattenfärger och det fungerade faktiskt. Jag kom på att jag hade en liten uppramad målarduk liggandes och gjorde ett avtryck på den och resultatet blev ju en ganska fin tavla att hänga upp i hans rum.

Så här gjorde jag:
Min 5 månader gamla son fick sitta i barnstolen. Använde en bomullspad som jag dränkte i vattenfärg som jag sedan duttade på fossingen. Tog målarduken och tryckte mot foten. Gjorde sedan likadant med andra foten. Klart!

Kul: Att det var så smidigt och att färgen var lätt att torka av från foten.
Tråkigt:
Skulle haft en till tavla så jag kunde göra en likadan på min större son.

torsdag 22 januari 2009

Krokus


Bort med överblommade hyacinter, julgrupper och vissna krukväxter! Idag tog jag mig äntligen tid för att byta ut blommorna här hemma och har varit och köpt nya fina blommor som jag placerat ut här och var. Jag köpte även en bukett tulpaner till min sambo "bara därför att..." och han blev jätteglad.

Hur som helst, i krukan ovan satte jag ner några krokus. Eftersom vi fortfarande har snö ute så tyckte jag att det inte gjorde något att stoppa ner några istappar (av glas) som extra dekoration. Lite mossa för att täcka sand/jorden och murgrönekvisten som överlevt julgruppen fick också följa med.
Nu börjar man allt längta lite efter våren va?

måndag 19 januari 2009

Sångpåse



Enkelt pyssel till en enkel lek, en "Sångpåse". Bilderna ovan är de båda sidorna på påsen
Så här leker man:
Låt barnet gräva fram en sak från påsen och sedan ska de komma på en sång där "saken" finns med i sången.
Så här gjorde jag:
1.) Jag klippte till en rektangel och sick-sackade runt om.
2.) Klippte sedan till några noter i svart tyg och sydde fast dem med hjälp av en "tät" sick-sack.
3.) Sy ihop sidorna så att det blir en påse.
4.) Folla och vik överkanten och sy fast en bit nedanför så att man får plats med ett snöre upptill. (För att kunna få i snöret i kanten gjorde jag två hål brevid varandra och sick-sackade runt om hålet). Är man duktig kan man sy dit ett blixtlås istället för att trä i ett snöre.

Sedan är det bara att leta på lite olika saker att stoppa i påsen.
Med de här sakerna hade jag tänkte att vi bla kunde sjunga: Blinka lilla stjärna, Jag hamrar och spikar, Bä Bä vita lamm, Vart bor du lilla råtta, Bamse sången, Hemma på vår gård, Tänk om jag hade en liten liten apa, Har du sett min lilla katt m.m
Kul:
Min två-åring fattade galoppen och jag tror att vi kan använda den här leksaken i några år framöver också. Det är ju bara att byta ut grejerna då och då så det blir lite variation.
Tråkigt:
Grejerna i påsen var lika roliga att leka med så de ligger oftast utspridda i rummet och ligger sällan kvar i påsen.

lördag 17 januari 2009

Presentfodral till flaska



Jag tänkte med det här inlägget visa hur man enkelt kan slå in en flaska i present. Jag har använt en whiskeyflaska men det går ju precis lika bra med en vinflaska, eller varför inte en flaska glögg till advent.
Min sambo fyllde nyligen år och jag köpte honom en whiskeyflaska i present. Därav denna idé. Inspirationen till detta läste jag i en tidning förra året. Kommer inte ihåg exakt hur de gjorde då men jag har gått efter eget "mönster". Som tyg använde jag mig av vanlig säckväv.
Så här gjorde jag/arbetsordning:
1.) Använd flaskan som mått och klipp till en cirkel till nederdelen och sedan en rektangel till sidan. Klipp med ca 1 cm i sömsmån.
2.) Säckväv fransar upp sig bara man tittar på det så jag rekomenderar att man sick-sackar tyget ganska snabbt efter man klippt till bitarna.
3.) Sy sedan ihop fodralen med vanlig raksöm.
4.) Ställ i flaskan och klipp hål i säckväven där etiketten sitter.
5.) Ta ur flaskan och sick-sacka runt hålet med en avvikande färg.
6.) Ställ sedan i flaskan igen och knyt ihop med ett matchande sidenband. Fransa tyget upptill någon centimeter.

onsdag 14 januari 2009

Vetebullar i tyg


Hoppas ni inte tycker jag blir tjatig med dessa bakverk men de är så uppskattade här hemma och därför blir det så roligt att göra dem.
Den här gången blev det några vetebullar. Jag använde mig av ett vanligt bomullstyg men resultatet skulle nog blivit lite bättre om jag hade haft strechtyg istället men det fick jag inte tag på. (Bullarna ska ju bara vara till lek så det spelar väl inte så stor roll egentligen.)

Så här gjorde jag/arbetsordning:
Klippte till en rektangel som mätte ca 7 x 44 cm (alla bitar blev olika stora så det här är ett cirkamått).  Sedan raksöm på kort- och långsida men låt den ena kortsidan vara öppen. Jag sick-sackar långsidan eferråt så att den inte fransar upp sig.Vräng "korven" till rätsida och fyll den med stoppning.Sy igen hålet på kortsidan. Nu har du en lång "korv".

Börja forma som en vetebulle och sy fast bullen med några stygn var 5:e cm ungefär så att bullen håller formen. Sy eller måla dit pärlsocker.
Att de blev så uppskattade. (tillslut)
Kul:
Sonen trodde det var en riktig bulle, så han blev helt förtvivlad när han satte tänderna i den och upptäckte att den var en fejk. Ånej, vad har jag gjort tänkte jag så jag fick tina upp en riktig bulle från frysen som ett förlåt. Nu så här efterråt är den lika populär som de tidigare bakverken.
Tråkigt:

måndag 5 januari 2009

Delicato / Chokladbollar i tyg

Jag vill först tacka för de tips och ideér jag fått via kommentarer på bloggen och via mail på fler tips på bakverk man kan göra själv. Alltid kul att bli inspirerad.

Efter succén med dammsugarna i tyg fick jag mersug att sy något mer bakverk. Eftersom jag har små barn vill jag inte använda pärlor eller liknande som dekorationer då de kan fasta i halsen så det måste bli enkla bakverk. Som en chokladboll tex.

Så här gjorde jag: Klippte ut två cirklar i brun velour. (använde en mugg som mall) Tog vitt lite tjockare virkgarn och sydde på små streck som får föreställa kokos. Sedan sydde jag ihop cirklarna (räta mot räta) men sparade en liten bit. Vräng bollen rätt och fyll med stoppning och sedan trockla ihop hålet på bollen.
Reaktion på den här bakelsen ifrån min son
: "Aahh, boll". Han lade "bollen" på golvet och sparkade iväg den... Suck.
Kom sedan på att han har nog aldrig ätit en Delicatoboll tidigare så det var ju inte så konstigt att han inte visste vad det var. (Jag fick sedan förklara att det var ännu en "låtsas-bakelse" som man får låtsas-äta.)

söndag 4 januari 2009

Dammsugare / Punchrullar i tyg

  
Min son är inte speciellt förtjust i de "riktiga" dammsugarna men dök ändå på de här, och efter första bettet utbrast han: -"Mamma, de här var inte goda!" Men nu när han förstått att det är låtsas-kakor så har de blivit accepterade och han har bjudit oss på fika i sitt rum.


Så här gjorde jag:

1. Klipp ut tre rektanglar, en grön och två bruna.
2. Sy ihop alla tre rektanglarna i långsidorna så att du bara har en stor bit. (brun-grön-brun)
3. Lägg räta mot räta och sy ihop nederdelen och sedan en kortsida. En kortsida ska vara öppen.
4. Stoppa in lite stoppning genom ena änden och trockla sedan igen hålet med nål och tråd.

Kul: Att de blev uppskattade.

Tråkigt (tror jag): Att reaktionen från min sambo på dessa var ett ordentligt asgarv!

Nu har jag även fått beställningar på dessa, så de verkar gå hem även utanför familjen... Superkul!!!