tisdag 31 mars 2009

Måla påskbrev

I det här inlägget kommer jag inte visa upp något pysselalster, utan bara tipsa er om ett sådant...

Snart är det dags för barnen att gå påskkärring eller påskgubbe och då brukar de ju ha med sig ett påskbrev. För de som inte vill rita på fri hand från ett helt blankt papper så kan jag tipsa om en jättebra sida där man kan printa ut påskbrev att fylla i med färg, och det är här!

Tips! Kopiera över bilden till ett word-dokument. Där kan du antingen förstora eller förminska bilden. (genom att dra med muspekaren i hörnen av bilden) Förminskar man den kan man få plats med flera olika bilder på samma sida. Du kan även förstora bilden så att den täcker en hel sida, då blir det lite enklare att måla för de mindre barnen.
För att kunna flytta bilden lite hursomhelst i dokumentet brukar jag högerklicka på bilden och välja "Figursättning" och sedan "Genom".
Så här gjorde jag:
Jag förde över en bild och ändrade den så den passade in på en sida och sedan skrev jag Glad Påsk önskar "barnets namn" med ett barnsligt typsnitt. Det blev ett lite personligare påskbrev fastän man bara fyllde i bilden med färg. Sedan upprepade jag detta med lite olika bilder...

måndag 30 mars 2009

Påskpyssel med barnen

Idag har vi varit på Öppna Förskolan och påskpysslat bla. Min son fick vara modell.

Så här gjorde jag:
1. Rita av barnets hand x 2 och fot x 1 på lite tjockare vitt papper och klipp ut.
2. Limma ihop så det bildar kropp och fjädrar.
3. Klipp till tuppkam, näbb och fötter i orange resp rött papper.
4. Limma fast.

Om man vill kan man fästa ett snöre i tuppkammen och hänga upp i tex barnets fönster. Jag låter vår tupp få sitta på kylskåpet ett tag tror jag...

torsdag 26 mars 2009

Gula hyacinter...(?)

Jag har aldrig tidigare stött på gula hyacinter så jag blev bara tvungen att köpa dem när jag hittade dem på Ica igår. Ska bli intressant att se hur färgen kommer att se ut när blommorna slår ut. (I julas köpte jag röd hyacint, men den var mörk rosa när den slog ut så den var jag inte alls imponerad av...)

Lökarna satte jag ner i en gammal soppskål som jag tidigare fyndat på loppis och täckte sedan jorden med torkade löv jag hittade ute i vedboden.

Kul: Mycket intressant med gula hyacinter. Kul också att dekorera med lite annat än mossa och stenar...

Tråkigt: Katten tyckte också om det nya blomsterarrangemanget. Löven speciellt...

torsdag 19 mars 2009

Chokladbollar

Jag gjorde några chokladbollar till min sons dop som blev bra och tänkte därför lägga upp receptet här så jag vet vart jag har det nästa gång jag vill baka dem.
Chokladbollar
ca 30 st
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
Pärlsocker, strössel eller kokos att rulla bollarna i

Tillagning: Smält smöret och låt det puttra en kort stund. Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smör med hjälp av en elvisp med degkrokar. Ställ in smeten i kylskåpet cirka en timme så att smeten stelnar. Forma bollar av smeten. Rulla varje boll i någon form av garnering.

Jag färgade pärlsocker med blå karamellfärg som jag rullade chokladbollarna i. Nästa gång ska jag prova att färga kokos istället, det blir så sött med pärlsocker på tycker jag.

fredag 13 mars 2009

torsdag 12 mars 2009

Nu ska det bakas...

Till helgen ska vår son döpas och det börjar bli dags att fixa lite kaffebröd till gästerna. Jag har tänkt mig att baka lite kakor som går i blått, bara för att snitsa till det lite.

Först ut på bakbordet blev sk "Dammsugare". Receptet hittar du här.

Tråkigt: Jag måste säga att jag förstår mig inte på karamellfärger. I julas skulle jag göra röda dammsugare och tog då givetvis röd karamellfärg, och de blev rosa. Nu köpte jag blå karamellfärg med hopp om att de skulle bli ljusblå men de blev turkosa istället. Blir det bättre om man köper grön och gul karamellfärg och blandar dem tro? Någon som provat?

Kul: De blev underbart goda och färgen blev lite snitsig ändå.

Någon som har ett gott kakrecept som passar att ha till dop?

onsdag 11 mars 2009

Namntryck på tröja



Köpte en turkos tröja på Lindex till min son och tänkte att jag skulle prova att göra ett namntryck med hjälp av mina schabloner. Resultatet blev faktiskt bra, så det är nog inte första och sista gången jag gör detta. Dessvärre blev fotona av tröjan kanske inte de bästa men det får ni ha överseende med...

Så här gjorde jag:
1. Tvättade tröjan och lät den torka.
2. La en skärbräda inuti tröjan (ifall jag skulle dutta på med för mycket färg och det skulle gå igenom till baksidan av tröjan)
3. Lägg på schablonbokstäverna och dutta i med textilfärg och låt torka.
4. Stryk med strykjärn över trycket i ca 5 min utan ånga så att färgen sätter sig. Perfekt dagiströja!
Så här fin blev den på med matchande byxor i velour, också från Lindex. Rorri racerbil ville också vara med på bild...
Jag älskar den här färgen just nu!
Till lön ska jag nog ta och köpa mig en turkos tröja till mig själv.

söndag 8 mars 2009

Glassar i tyg

I helgen har jag pysslat med lite tyger. Den här gången blev det två glassar. Det ska föreställa en chokladglass och en vaniljglass med chokladströssel.
Arbetsordning:
1. Jag ritade upp egna mallar och klippte sedan ut dem i passande tyg. Det blir totalt 4 bitar för varje glass. Två nederdelar och två överdelar.
2. Jag sick-sackade runt bitarna eftersom de måste tåla lite slit och släng.
3. Sy ihop nederdelarna med överdelarna. (Nu ska du ha två delar kvar av fyra.)
4. Sy ihop de två delarna räta mot räta men spara en liten bit ca 2 cm på överdelen.
5. Vräng tillbaka tyget och stoppa upp glassarna med stoppning och tråckla sedan igen hålet.
6. Valfritt: sy dit strössel av tex virktråd.
Tyg:
Sjävla struten är vanligt bomullstyg. Den vita glassen är frottétyg och den bruna är velour. Varför jag valde frotté och velour är för att det var det jag hade hemma som kunde likna glass. De tygerna är även bra när man ska tråckla ihop små hål, för tråden gömmer sig så fint i tyget och då ser man inga fula sydda sömmar. (Jag är nämligen inte så bra att tråckla ihop små hål)

onsdag 4 mars 2009

Schablontryck på disktrasor

Tänkte prova en rolig idé som jag sett någonstans (minns inte var) och det funkade. Resultatet blev väl kanske inte det bästa, men man måste ju alltid få en "provomgång".

Så här gjorde jag: Jag använde mig av schablonbokstäver från Panduro Hobby och duttade sedan på med svart flytande textilfärg. Låt det torka och stryk sedan med skrykjärnet över trycket i ca 5 min utan ånga så att färgen fäster ordentligt.

Trasorna köpte jag billigt i mataffären så det här pysslet kostade inte många kronor. Kanske en kul och annorlunda gå-bort-present?
Nästa gång:
Om det blir en nästa gång så ska jag leta reda på lite mindra schablonbokstäver och trycka med vitt tror jag...

måndag 2 mars 2009

Påskliljor

Jag fick en idé om att göra ett litet blomsterarrangemang av de utslagna påskliljorna som stog på bordet hemma i köket. Buketten jag hade bestod endast av 20 st påskliljor.
Så här gjorde jag:

Jag tog en låg hjärtformad skål och la en bit oasis i och fyllde med vatten. Sedan klippte jag av påskliljorna och stack ner dem i oasisen. För att man inte skulle se den fula oasisen klippte jag varje överbliven blomstjälk i tre delar och stoppade ner dem längs med skålen.
Doften från påskliljorna är helt underbar!