torsdag 27 augusti 2009

Krans av rönnbär



Några rönnbärsträd har huggits ner precis där vi bor, så jag passade på att ta hand om några klasar för att binda mig en krans. Det blev en fin dekoration på ytterdörren.
Så här gjorde jag: Med en krans av halm från Panduro hobby och lite sytråd så var det klart.

Kul: Eftersom rönnbär växer i klasar, täckte det kransen väldigt lätt så det var ganska snabbt avklarat.
Tråkigt:
Varför har vi bara rönnbär på sensommar och hösten? De är ju så fina...
Tips!
Kransen kan även läggas på tex matsalsbordet och placera sedan ett stort blockljus i mitten och vips har du fått en jättefin bordsdekoration.

onsdag 26 augusti 2009

Tyghjärta



Idag fyller min lillprins 1 år. I present fick han bla ett hjärta som jag själv sytt. Eftersom han är en riktig gullunge så tyckte jag att det skulle passa att stå just "gullunge" på hjärtat.
Till snöre kan man använda nästan vad som helst. Tidigare när jag gjort liknande hjärtan har jag använt grovt snöre men nu så ville jag ha något annat och två snören istället för ögla så att man kan knyta hjärtat vart som helt. (tex runt spjälsängen) Till detta hjärta flätade jag ett snöre av vanligt vitt bomullsgarn.
Så här gjorde jag:
1. Jag klippte ut två hjärtan i vitt tyg och sick-sackade runt om.
2. Broderade med blått virkgarn.
3. Lägg hjärtan-bitarna räta mot räta och lägg snöret inuti med ändarna längs sömmen
4. Sy ihop, men spara några centimeter så att man kan vränga rätt hjärtat.
5. Fyll med stoppning och tråckla ihop hålet.

Kul: Fin dekoration i barnrummet bla.

Tråkigt: Shit pomfritt, vad ont jag hade i fingrarna efter jag broderat. Tyget var ganska hårt så jag fick ta i litegrann. Det är nu jag funderar på om det är vid de här tillfällena man ska ha en fingerborg. Fingerborg = Tantvarning. Nästa gång ska jag var tant!
Tips!
Ska man sy ett hjärta till små barn kan man lägga i en liten skallra så den låter när de lekar med den. Det kom jag på EFTER att jag sytt igen hålet så det ska jag försöka komma ihåg till nästa gång...

måndag 24 augusti 2009

Storebror och Lillebror

Jag är förmodligen ensam i världen om att gilla helt enfärgade tröjor. Inga fula stora plasttryck ska det vara, helst bara enfärgat. Det blir så mycket enklare att matcha till mönstrade byxor då. De här tröjorna kommer från Lindex, och visst är rött snyggt även på killar!
Istället för att trycka mina barns namn på tröjorna (igen), valde jag istället att skriva "Storebror" och "Lillebror".
Så här gjorde jag:
Jag använde schabloner och flytande vit textilfärg från Panduro hobby. Duttade i färgen med hjälp av en "duttsvamp" (heter det så?!) Nä, men ni förstår nog vad jag menar =) När färgen torkat vänder man ut och in på tröjan och stryker på baksidan av trycket i några minuter så att trycket sätter sig ordentligt och tål tvättmaskin.
Kul:
I love syskonmatchning, och det här blir coola tröjor till dagis.
Tråkigt:
Den vita färgen fäste väldigt dåligt. Jag fick dutta i färg tre (3!) gånger så det tog två dagar att få de färdiga eftersom färgen måste torka innan jag ger mig på en andra strykning.
Ha det bäst!

onsdag 19 augusti 2009

Födelsedagstårta i tyg



Det var i sista sekund den blev klar. Vi ska på 1-årskalas imorgon förmiddag och jag hade då tänkt att sy en tårta att ge bort i present. Här är resultatet.

Så här gjorde jag: Jag ritatde upp ett eget mönster och klippte ut delarna i passande tyg. Ett randigt tyg från Ikea fick vara "fyllningen", botten är ett vanligt beige bomullstyg och ett frottétyg fick vara "grädden" på tårtan. På botten och sidorna strök jag på viseline för att det skulle bli lite stadga.
Jag sydde även fast små kardborrband på sidorna så att tårtbitarna sitter på plats. Sedan kan det ju även vara en rolig detalj för barnen att kunna "skära" i tårtan. Till sist sydde jag fast små rosor på varje tårtbit.

Kul: Att jag hann klart. Jag har nu påbörjat en likadan till min son som han ska få när han fyller 1 år nästa vecka.

Tråkigt: Det var svårt att få till formen som jag ville ha den. Vet inte riktigt hur jag ska få till det. Vi får se om den andra tårtan jag ska göra blir annorlunda.
Eftersom tårtan ska lekas av små barn kan man ju inte sy fast pärlor m.m Tänk vad kul det skulle vara att sy en bakelse eller tårta till en lite större tjej. Massor av härliga pärlor skulle jag sätta fast då...
Hoppas nu bara att presenten uppskattas av lilltösen.

lördag 15 augusti 2009

Leka med bilder...

Här kommer ett inläg utan något som helst pysselalster. Jag vill bara tipsa om en sida där man kan ha så himla roligt med sina bilder; PhotoFunia Här är mina två små pojkar:
...och en liten ego-bild på mig själv =)

Ha det så roligt med era bilder!

onsdag 12 augusti 2009

Rabarberblad i betong

Ett kul pyssel för trädgården är att gjuta rabarberblad. Ganska enkelt att göra och jag tänkte med detta inlägg förklara hur man gör, eller rättare sagt hur JAG gjorde:
1. Jag formade en liten kulle av sand och la i en skottkärra.
2. Lägg bladet på kullen med undersidan uppåt.
3. Blanda till betongen så att konsistensen blir som en gröt. (man brukar rekomendera att använda "finbetong".
4. Fördela betongen på bladet, ca 1 cm i tjocklek.
5. Jag rullade sedan in skottkärran i förrådet så att det inte ska förstöras av eventuellt regn. Nu ska bladet få torka i ca 1-2 dygn.
6. Vänd sedan på fatet och pilla bort bladet. Klart!
"Rabarberfatet" kan användas som tex ett fågelbad, som ett fruktfat på bordet eller bara som en prydnad i rabatten. Eller varför inte ta med fatet som en gå-bort-present.
Glöm inte bort att använda handskar när du håller på med betong då det är frätande för händerna...
Kul:
Det blev ju fint!
Tråkigt:
Ett av bladen jag gjorde blev lite för tunn troligtvis då det föll isär när jag skulle plocka upp det... Tur att jag gjorde två.
Nu ska jag ta och googla efter fler betong-pyssel för det här var kul.

söndag 9 augusti 2009

Ordning och reda bland sytrådsrullarna...



Nere i vår källare, i tvättstugan har jag en egen liten hörna där jag brukar sitta pyssla och sy.
Det går inte i ord att beskriva oredan på det skrivbordet men jag har nu äntligen tagit tag i detta elende. Jag började med att fixa iordning en tavla att hänga upp alla sytrådsrullar på...
Så här gjorde jag:
Tog en vit skiva (tror det heter massonitskiva) och spikade i en massa spikar på rad. Klart=)

Kul: Oj, jag visste inte att jag hade så många sytrådsrullar. Nu har jag en riktigt bra översikt bland färgerna och behöver inte lägga ner så mycket tid på att hitta dem...

Tråkigt: Dessvärre var spikhuvudena för stora för vissa sytrådsrullar så jag fick såga av dem. Nu fick trådrullarna plats, men nu blev de vassa och trubbiga istället så jag fick fila dem litegrann. Det tog ett tag och jag fick metallflisor i fingrarna...
Hade jag vetat att jag hade så många sytrådsrullar hade jag givetvis gjort tavlan lite större.

fredag 7 augusti 2009

Ett CD-ställ i trädgården...



I många år har jag haft det här CD-stället ståendes till ingen nytta i källaren eller i förrådet men ändå inte velat slänga det. Men så en dag fick jag en idé, ett stöd åt en klätterväxt kanske!

Så här gjorde jag: Jag grävde ner det några centimeter så att det inte faller omkull när det blåser ordentlig ute. Hällde över lite jord och plantera ner några luktärtsfrön som fått gro...

Resultatet blev det här... Fiffigt va? Hoppas att det blir fina blommor och att de kommer att dofta ljuvligt vid vår uteplats.