måndag 28 september 2009

Renovering av ett hjärta i mossa

Förra året gjorde jag ett hjärta av mossa med hjälp av ett hönsnät som stomme. I år behövde hjärtat få en liten renovering så jag tog med barnen på en liten skogspromenad...

Så här gjorde jag: Jag lade på ett nytt lager mossa och virade runt en grön ståltråd så mossan skulle ligga på plats.
För en tid sedan köpte jag ett gammalt pärlhalsband på loppis och tänkte att de kommer nog till användning någon gång. Och nu var det alltså dags att rota fram det. Jag klippte sönder halsbandet och trädde på pärlorna var för sig på en bit ståltråd. Se bild.

Sedan var det bara att stoppa ner pärlorna här och var.
Kul:
Pärlorna gjorde susen. (Jag tyckte också att pärlorna och ståltråden tillsammans såg ut som någon helt annat... *fniss fniss*)

Tråkigt: Men ååhh vilken ful mossa jag hittade. Jag hade inte all tid i värlen att plocka mossan så därför fick jag ta det som fanns mest tillgängligt helt enkelt. Sedan blev ju formen på hjärtat inte helt hundra men vad tusan, den ska ju bara ligga ute i trädgården ändå.

söndag 27 september 2009

Loppisfynd - Två klockskåp

I helgen var jag på en gårdsloppis och hittade de här två gamla klockskåpen. Jag kunde bara inte motstå dom då de kostade endast 20kr (för båda).
Nu är ju frågan. Det vänstra skåpet kommer garanterat att målas vitt och få några små hyllor inmonterade. Det högra skåpet verkar vara lite äldre och ser faktiskt ganska fint ut som det är.
Hmm, jag ska ta och suga på den karamellen litegrann...
Jag får ställa dem i garaget bland alla andra möbler som väntar på att få bli omgjorda. Först måste jag ta tag i den där nedrans tapetseringen i vardagsrummet!

torsdag 24 september 2009

Chokladbollar i tyg

Här har jag ett pysselalster som jag missat att blogga om. Anledningen är enkel, jag hade gömt undan dom och därför helt glömt bort dom.

Chokladbollar i tyg. Jag använde mig av brun velour och sydde sedan på lite "strössel" men hjälp av vanligt vitt virkgarn. Resultatet blev ju bra men jag insåg snabbt efteråt att de är för små att ha i lekrummet än så länge. Jag har en 1-åring som stoppar ALLT i munnen och jag är rädd att de här små rackarna fastnar. Jag kommer absolut ta fram dom om några månader, det kanske kan bli en julklappp, vad vet jag...
För att inte blogginlägget ska sluta så tvärt tänka jag visa en kul grej som hände häromdagen. Jag höll på att fota mina barn som sprang omkring och busade och fick syn på vår termometer som visade -49 grader, inomhus!
Ha, ha, ha. Den måste fått fnatt. Kul att jag hade kameran i högsta hugg för några sekunder senare visade den rätt igen.

torsdag 17 september 2009

En kökshandduk blev två grytlappar

För inte så länge sedan fyndade jag kökshanddukar på Hemtex. Ta två betala för en, vilket gjorde att jag fick två kökhanddukar för 19 kr! De hade dessvärre inga grytlappar i matchande tyg så jag tog saken i egna händer. Jag klippte sönder den ena kökshandduken för att kunna sy två grytlappar.
Istället för en liten "ögla" att hänga upp grytlappen i så sydde fast ett litet band snett uppe i ena hörnet som den kan hänga i istället.
För att grytlapparna ska kunna leda bort värmen har jag använt ett foder som är anpassat för just grytlappar och det finns att köpa i sybehörsaffären. (I dessa grytlappar har jag lagt tre lager av det fodret för att jag personligen tycker om lite tjockare grytlappar.) Fungerar säkert lika bra med ett lager också.
Kul: Nice med matchande kökshandduk och grytlappar. Och så gillade jag mönster skarpt. Köpte det i rött också =)

Tråkigt: Grytlappar är inte speciellt utmanande och roligt att sy. Hos oss var det mer ett nödvändigt ont då jag nyligen gjorde en rejäl rensning bland kökshanddukar och grytlappar vilket gjorde att det inte blev några grytlappar kvar.

tisdag 15 september 2009

Enkelt höstpiff med Japanska lyktor

Det här är min absoluta favorit bland sensommarblommorna, en sk "Japansk lykta" och jag har turen att ha dem växandes i min trädgård. Jag ville ha något höstfint på köksön så jag plockade av några "lyktor" och la dem i en cylinderformad skål tillsammans med ett stort doftljus i mitten. Det var allt som behövdes för att få lite höstpiff i köket.



Kul: Det blev en härlig färgklick i det annars ganska så vita köket.
Efter någon dag börjar lyktorna att torka men de behåller ändå både färg och form, så bordsdekorationen kommer förhoppningsvis att se lika fin ut om några veckor.

Tråkigt:
Synd att jag inte har så bra kamera så jag kan fota det fina kvällsskenet som blir av denna bordsdekoration.

söndag 13 september 2009

Skål av en gammal vinylskiva

Nostalgi. Det var vad jag kände när jag blåste av dammet från min gamla Coctail-skiva jag hittade i källaren nyligen.


Jag har sett flera olika bloggare som har gjort så coola skålar av gamla vinylskivor och jag vill ju inte vara sämre. Min gamla skivspelare är borta sedan länge så skivan gör ju ingen nytta i källaren.

Så här gjorde jag: Jag satte ugnen på 100 grader. Placerade skivan ovanpå en stor kopp och sedan in i ugnen med den. Ganska snabbt börjar vinylen ge vika så var beredd att ta ut den snabbt. Min skål stog inne i max 1 minut.
Kul:
Åh, vad kul att min gamla skiva kom till användning igen. Nu står den i hallen och tar emot våra nycklar och mobiltelefoner när vi kommer hem.
Tråkigt:
Det finns ju inget tråkigt med det här!
Tips!
Har du inga gamla vinylskivor hemma så brukar det finnas på loppis för en tia eller så.

onsdag 9 september 2009

Hjärtformad krans av nypon

Herregud, inte en krans till tänker ni väl nu?

Min rönnbärskrans jag hade på dörren tidigare har tappat en massa bär och de har dessutom börjat vissna något så det var dags för en liten förnyelse. Nu blev det nypon istället.

Så här gjorde jag: Trädde nypon på en ståltråd och vred några varv med ståltråden som avslutning. Formade till ett hjärta. Istället för att knyta upphängningstråden i mitten av hjärtat knöt jag dem i vardera "bågar" så att formen på hjärtat hålls när den hänger.
Kul:
Nu pryder nyponhjärtat vår dörr istället för en vissen rönnbärskrans. Det gick dessutom riktigt snabbt att göra så jag ska nog göra ett till för att ge till min mor.
Tråkigt:
Nyponbuskar sticks =(
Tips!
Nyponhjärtat kan man ju lika gärna hänga på ett lämpligt ställe inomhus eller varför inte hängandes i fönstret.

måndag 7 september 2009

Äppelkrans


Just nu håller jag på att "höstpiffa" lite i trädgården och fick då en idé om att göra någon bordsdekoration av äpplen att ha till uteplatsen. Resultatet blev ännu en krans.

Så här gjorde jag:
Jag använde mig bara av en krans av halm från Panduro Hobby och några spikar. Tryckte in spiken ca 1 cm på undersidan av äpplet och tryckte sedan in den i kransen.
Kul:
Höstpiffigt blev det, precis som jag hade tänkt mig.
Tråkigt:
Äpplena väger ju lite så jag tror inte att det här är en krans att hänga på dörren. Kanske om ett par dagar om vätskan i äpplena torkar ur litegrann.