måndag 27 december 2010

Canvas med dikt

Klicka på bilden för att få den större
I år gav jag bort en del egengjorda julklappar och den här är en av dem. En dikt skriven av Jonas Gardell som jag skrivit på en canvasduk. Jag tror faktiskt jag ska ta och göra en likadan att hänga i mina barns sovrum. Jag fastnade verkligen för den här dikten.

Kul: Mottagaren blev tårögd, det är sällan man får sådan respons på en julklapp.

Tråkigt: Jag har nu slut på stora canvasdukar, måste kolla runt lite vart man hittar nya till ett bra pris. De jag hade i gömmorna har jag inte köpt här i stan.

torsdag 23 december 2010

Bordsdukningen fixad inför julmiddagen

I år är jag faktiskt ute i god tid och har redan idag påbörjat bordsdukningen inför morgondagens julmiddag hemma hos oss. Det blir hyacintbollar och en granklädd krona som får pryda bordet.

Så här gjorde jag hyacintbollarna: Ta ur hyacinten från plastkrukan och täck med mossa och vira sedan ståltråd runt om så det bildas en boll. Jag använde en grön ståltråd för att dölja den så mycket som möjligt i mossan. Sedan tog jag en metalltråd och trädde på några pärlor och virade runt om.


Så här gjorde jag den granklädda kronan: Egentligen inte så mycket att skriva om. Jag fäste grankvistarna med hjälp av grön ståltråd och snurrade den runt om. Jag använde sedan den överblivna mossan från hyacintbollarna till att klä bottenplattan på kronan. Lite piff med ljuslyktor och hel kanel i buntar.

God Jul önskar jag er alla!

onsdag 22 december 2010

Sydda bakelser

I några dagar nu har jag bakat helt kalorifria bakelser. Jag har fått några beställningar på dessa och de ska troligtvis ligga under granen om ett par dagar. Vad kul att så många gillar dem.

 Dammsugare                                  Vetebullar
 
 Delicatobollar                                   Lussekatter

Nu ska jag nog ta och baka lite kakor och bakelser MED kalorier ; )

söndag 19 december 2010

Hyacinter med ljusslinga

Jag hade en ljusslinga till övers men den var grön så därför är den inte så snygg ha liggandes som dekoration på någon hylla så här i juletid.

Jag la den istället i en cylenderformad skål och täckte med mossa runt omkring och stoppade ner tre hyacinter.

Nu blev det ett fint jularrangemang på diskbänken.

lördag 18 december 2010

Canvas med tänkvärda ord

Åh vad jag tycker det är kul att pyssla med canvastavlor just nu. Har massor med nya dikter och tänkvärda ord jag vill få upp på väggen. Den här gjorde jag och gav till min sambo...

fredag 17 december 2010

Fler julklappsetiketter



Inser nu att det finns ju miljoner med sätt att göra julklappsetiketter på och här kommer ytterligare ett tips.


Så här gjorde jag: Jag använde mig av en stämpel och embossingpulver i vitt. Stämpla stämplen på ett papper och häll över pulvret. Jag använder genomskinlig stämpelfärg så att pulvret ska kunna fästa på något. Skaka sedan av överflödigt pulver och håll pappret över brödrosten. Texten uppåt. Egentligen ska man använda en värmepistol för embossing men varför lägga pengar på det när det funkar lika bra med brödrosten? Efter några sekunder har stämpeltexten fått en upphöjd effekt.

Använd sedan en vanlig hålslagare för att göra ett hål i hörnet på etiketten så att man kan föra igenom ett julklappssnöre.

Kul: De blev ju jättefina!

Tråkigt: Jag skulle ha klippt ut etiketterna efterråt, det blev lite varmt om fingrarna när jag höll i lapparna över brödrosten. Ska komma ihåg det till nästa gång.

tisdag 14 december 2010

Årets julkort


I år blev det inget julkort med fotografi på barnen där jag tvingat på dem tomteluva och sprungit jagande efter dem med kameran i högsta hugg. Det blev heller inget julkort som går i juligt rött. Inget dubbelsidigt kort heller. Nä, i år blev det något helt annat. Grått och vitt och enkelt.

Så här gjorde jag: Jag köpte papper i bokhandeln och använde pysselsaker enligt bilden. Stämpel, embossingpulver, snöflingepunch, snöspray, och spetsband i filt blev det.

Kul: Att bryta av med något annat kändes helt rätt. Också härligt att ha en pysselkväll med bara klippa-och-klistra, inte så ofta det händer. Lite mys med glögg och julmusik blev det också.

Tråkigt: Att jag redan nu vet att farmor och mormor kommer gnälla varför de inte fick något kort på barnen, men se där tänkte jag till. I kuvertet lägger jag nämligen med några "vanliga" framkallade bilder på deras barnbarn under året som gått.

Alla nöjda och glada!

torsdag 9 december 2010

Enkla julklappsetiketter


  
Ett pysseltips till er som vill göra lite mer personliga julklappsinslagningar. Här har jag gjort julklappsetiketter som ska föreställa pepparkakor.

Så här gjorde jag: Ta ett brunt papper och använd pepparkaksformar som mall. Klipp ut och markera gärna kanterna med en vit penna (så att det ser ut som glasyr).


Kul: Enkelt, billigt och personligt.

Tråkigt: Det här är inte alls tråkigt!

Visst går det snabbare att bara trycka dit en julklappsetikett på paketetet som man köpt i affären men hur snygga är dom egentligen? Nä, lägg ner lite tid på julklapparna tycker jag.

söndag 5 december 2010

Dörrkrans av granris och sportbladet

Jag saknade en dörrkrans som går i julens tecken så det fick bli dagens pysselprojekt.

Så här gjorde jag: Jag hittade inte mina halmstommar som jag brukar använda som stomme så jag rullade ihop Sportbladet (ja du läste rätt) och lindade brunttejp runt om. Det funkade faktiskt bra.
Sedan la jag granris runt om och lindade grön ståltråd runt kransen. Sedan lite piff med vitt bomulsband och dekorationskulor. Mer behövdes inte för att få en fin julkrans på ytterdörren.

Kul: Tog nog inte mer än 30 minuter totalt.

Tråkigt: Förmodligen kommer den att börja barra om någon vecka. Någon som har något tips på hur man undviker det? Eller gör den inte det när den hänger utomhus när det är kallt ute?