tisdag 19 augusti 2008

Äppelmos med vanilj

Jag har kikat på massor av olika recept på hur man gör eget äppelmos och tagit det bästa ifrån flera olika recept och satt ihop till ett. Här är resultatet:

Äppelmos med vanilj
1 kg skalade & urkärnade äpplen
2 dl vatten
1 ½ dl socker
½ vaniljstång
1 krm askorbinsyra

Så här gjorde jag:
1. Blanda lite kallt vatten och askorbinsyra i en skål. Lägg de skalade, urkärnade och skivade äppelbitarna i vattenskålen allt eftersom du skalar. Detta gör man för att inte äpplena ska bli bruna. (Vill du ha ett brunt äppelmos ska du givetvis hoppa över detta moment.)
2. Häll av i ett durkslag och lägg sedan äpplena i en kastrull och häll på nytt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg även i den urskrapade stången. Låt det sjuda i 30 minuter. Rör då och då.
3. Rör i sockret och rör försiktigt tills det smält. Tag av kastrullen från värmen och rör i askorbinsyran. (rör ut askorbinsyra i lite av det färdiga moset och tillsätt detta till hela massan) Häll upp moset i en glasburk och frys in resten i burkar när det kallnat.

Kul:
Tänk att lite vanilj kan piffa till ett äppelmos så mycket.

Tråkigt:
Att skala och kärna ur äpplena.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gjorde också äppelmos häromdagen.. Måste prova med vanilj nästa gång jag kokar, låter gott! /Karolina

Anonym sa...

Häj! Hittade ditt recept som lät alldeles lagom enkelt/lyxigt/ickekonserveringsmedelsinnehållande och testade det när jag gjorde eget äppelmos alles nyss för första gången. (böt till citronsaft då ja inte hade askorbinsyra) Det blev jättegott! :D Ska definitivt göra om det. Tack så mkt!